OBNOVA VILY MÜNZ 1926, BRNO

HROZNOVÁ 19, BRNO
2010 – 2014

projekční tým:

Tomáš Rusín, Kristýna Shromáždilová, David Šrom, Ivan Wahla
Sdružení pro vilu Münz

spolupráce:

Tereza Hátlová, Nina Ličková, Soňa Matulová

fotografie:

Alena Šromová, David Židlický

vizualizace:

Štěpán Dokoupil, Lukáš Fišer

fáze:

studie obnovy a dostavby / územní řízení / stavební povolení / prováděcí projekt / interiér / autorský dozor / kolaudace

Záměrem návrhu obnovy vily Münz nebylo zakonzervovat stav z doby dokončení vily v roce 1928, ale navodit situaci, která by nastala, pokud by byla zachována kontinuita rodinného bydlení po celou dobu její existence.

Dům byl v průběhu let takřka zcela přestavěn a přišel o většinu autentických prvků a o kompletní interiér. Na počátku rekonstrukce v roce 2012 se navíc ukázalo, že stávající konstrukce je ze statického hlediska v havarijním stavu. Z tohoto důvodu bylo přijato rozhodnutí odstranit nesoudržné konstrukce nadzemních pater, posílit chybějící základy a vystavět repliku domu.

Stavební část byla realizována se snahou o maximální shodnost s původním domem. V tomto smyslu bylo možné porovnávat nový stav s původním prováděcím projektem z roku 1925 a s dochovanými fotografiemi z doby před druhou světovou válkou. Bylo přirozené, že zůstanou zachovány všechny autentické prvky, zbylo jich však jen několik. K nejdůležitějším patřilo jedno původní okno z hudebního pokoje, ocelová okenní konstrukce zimní zahrady, svislé pásové ocelové okno na schodišti, dřevěná garážová vrata a vstupní dveře bočního vstupu. Všechny tyto prvky byly pečlivě restaurovány a osazeny v nové stavbě na původní místo.

U stavebních prvků, které se nezachovaly ve stavbě ani ve výkresech a na fotografiích, byly hledány analogie v jiných Wiesnerových stavbách z přibližně stejné doby vzniku. Zdrojem inspirace pro řešení mnoha detailů byly především vily Stein, Stiassni, Neumark a Haas. Z těchto vil byla odvozena řešení dveří, oken, zábradlí, podlah, vestavěných skříní, mříží a mnoha dalších detailů. Cílem byla funkční obnova stejných prostor v původních proporcích, jakými byly především jídelna, přijímací salon, pracovna a hudební salon.

publikace:

Vila Münz, Brno; archiweb.cz (2015/01); Forbes (2015/01); Dolcevita (2015/02); Arch, SK (2015/03); Proč ne?! HN ( 2015/05)

ocenění:

Grand prix architektů 2015 (užší výběr poroty v sekci rekonstrukce)



Komentáře nejsou povoleny.